EcoEquality

Lever vi i en miljökris? - En dialog om klimatet och ekonomin. Del 1

dialog.jpg

-Tjäna!
-Tja!
-Hur tänker du om det här med klimat och miljökrisen?
-Du jag vet inte. Det pratas så mycket om att vi befinner oss i en miljökris men man kan ju inte direkt se någon kris. Jag började sopsortera för några år sedan, men annars lever jag som jag alltid har gjort och det gör mina vänner och grannar också. Jag kan inte säga att jag upplever någon kris.
-Nä precis, det är svårt att se det där med blotta ögat. Speciellt för oss som bor där vi bor.
-Hm, i ett välorganiserat land menar du som tar hand om soporna så det inte blir högar på gatorna.
-Jo, men jag hörde på radion att om vi hade levt i något av länderna närmare ekvatorn så hade vi upplevt klimatförändringarna på ett mycket skarpare och tydligare sätt. Liksom fått känna på konsekvenserna i det dagliga livet.
-Handlade det om väderförändringar då eller?
-Ja dels var det ett slags redogörelse för hur det hänger ihop. Grundläggande grejer om att klimaten styr vädret, att klimatet liksom innehåller vädret, att en miljökris uppstår när förutsättningarna för en art, en grupp organismer eller ett landskap förändras så mycket att det börjar försvinna eller arten inte kan överleva längre. Typ som glaciärerna och isen vid polerna.
-Jo det där har man ju hört. Men det snackas ju också om att naturen förändras från tid till annan av sig själv. Tog de upp det? Vet man säkert att det är vi människor som har gjort att det blivit såhär?
-Jo det var liksom den andra delen av det hela. De sade att ända sedan senaste istiden har inlandsisen dragit sig tillbaka, smält, undan för undan. Man kan säga att det gjort att världshavens stränder finns där de finns idag. Men nu går det fortare än det någonsin gjort förut i historien.
-Och där kommer vi människor in?
-Ja precis. Journalisten som gjort programmet intervjuade en vetenskapsman som berättade att man nu med 99% säkerhet kan säga att de förändringar av atmosfären som vi ser nu ligger människan bakom.
-Ok, och då snackar vi om växthuseffekten eller? Det där att den i grunden är skälet till att vi människor kan bo på den här planeten. Att den så länge det finns balans mellan inkommande solstrålning och utgående värmestrålning från jorden skapar en temperatur som gör att det kan finnas liv på jorden. Värmeutstrålningen från jorden behöver liksom kunna vädras ut ur atmosfären för att det inte ska bli för varmt. Men vad som nu sker är att vår användning av kol och olja som drivmedel till nästan allt samlat så mycket koldioxid i atmosfären att värmestrålningen från jorden inte kommer ut utan studsar tillbaka, och då stiger medeltemperaturen.
-Vad du kan, jo precis och den har visst stigit från 13,6 grader till 14,4 mellan 1850 och år 2005.
-Men det är ju inte så mycket egentligen.
-Nej men tydligen mycket nog, glaciärerna smälter redan oroväckande fort, och det mesta av den entydiga höjningen har skett sedan sjuttiotalet sade dom. Om vi fortsätter i samma takt som nu, med samma användning av fossila bränslen, kommer vi att landa på 4 graders höjning om inom hundra år.
-Vad händer då?
-Jo då skulle det innebära att det blir mycket varmare och att vi får fler extrema oväder. Att havsytan kan höjas så mycket att hela länder riskerar att dränkas. Vid bara en meters höjning skulle 145 miljoner människor drabbas. Dessutom menade den där professorn att vid en sådan höjning skulle 40 procent av alla djurarter dö ut och länder som Spanien, Grekland och Turkiet förvandlas till öken.
-Du det låter som ord och inga visor. Var det det värsta som kunde hända?
-Nej det värsta var visst att de inte vet var gränsen går.
-Vad då för gräns?
-Gränsen man inte kan gå över om det ska finns någon väg tillbaka.
-Tungt. Hade dom inget positivt att komma med i det där programmet? Man känner sig liksom nedkörd i skorna. Inte undra på kanske att man inte ser så mycket av något annat sätt att leva om vi ska klara av det här. Nyheterna är liksom för dystra att ta in.
-Jo du har ju en poäng där. Men sändningen slutade faktiskt med att understryka att vi har en chans om vi börjar omställningen bort från kol och olja nu. Då kan vi undvika att gå över den där gränsen där det blir så varmt att den eviga permafrosten i marken tinar, oändliga mängder metangas frigörs i atmosfären, och farten på uppvärmningen accelereras ännu mer.
-Så just nu lever vi i en miljö och klimatkris?
-Jo det är nog så. Men du, jag har köpt solpaneler till taket. Har du lust att hjälpa mig att sätta upp dem i eftermiddag?
-Visst!

Del 2
74 Uppdaterad 2018-03-21

Nästa i samma mapp
Senast uppdaterat:

Föregående i samma mapp

EcoEquality


Upp

 login

Webbdesign: www.krylla.com