EcoEquality

Blod på din Iphone?

Vad är coltan?

I coltan finns grundämnet tantal som har extremt hög smältpunkt och används till superlegeringar inom raketindustrin och kondensatorer till elektroniska produkter som bland annat mobiler, datorer, läsplattor, digitalkameror, airbags, ABS-system, hörapparater, pacemakers, proteser samt spelkonsoller som Playstation, X-box och Nintendo. Coltan finns bara på två platser på jorden. I Kongo och i Ryssland.

Smugglingen och försäljningen av coltan till multinationella företag finansierar och håller igång inbördeskriget i Kongo. FNs handelssanktioner mot landet som fastslagits för att inte låsa landet i fortsatt inbördeskrig kring dess naturresurser kringgås lätt när coltanet smugglas över gränsen, märks och packeteras om för att sedan köpas av de multinationelle företagen. Apples ledning har erkänt att det inte vet om coltanet i deras Iphones kommer från Kongo eller inte.
Sedan kriget bröt ut 1998 har över sex millioner människor dött. Värst är det i östra Kongo där ett otal beväpnade styrkor, inklusive regeringsarmén, konkurrerar om den mineralrika marken. Varje timma våldtas i snitt 48 kvinnor, av dessa är två tredjedelar minderåriga.
Detta gör konflikten till den överlägset största och dödligaste i världen sedan andra världskriget. Ändå beskrivs den nästan aldrig i media. Krigets första två år, när omkring 1,8 miljoner människor dog, hade New York Times elva gånger fler artiklar om Israel- Palestina-konflikten (2000 döda under samma tid) och CNN 53 gånger så många.
Utvinningen av coltan förorenar också vattendrag, skövlar regnskog och leder till utrotning av jordens sista bergsgorillor.
Källa: Tidningen Vi
http://www.vi-tidningen.se/2013/11/dodens-mineral/
13 Uppdaterad 2016-11-15

Nästa i samma mapp
Senast uppdaterat:

Föregående i samma mapp

EcoEquality


Upp

 login

Webbdesign: www.krylla.com